Kozieradka mielona

Nowy produkt

Podobny obraz Przyprawa kuchni indyjskiej

Więcej szczegółów

31 Przedmioty

1,61 zł brutto

  • 50 g
  • 250 g
  • 500 g
  • 1000 g

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Walory kulinarne
Młode liście oraz kiełki są jadane jako warzywa, a suszone używane do wzbogacania smaku gotowych dań
(suszone liście mają gorzki smak i charakterystyczny silny zapach)[5]. Nasiona są używane jako przyprawa zwana kozieradką
(m.in. do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, pieczywa i potraw mięsnych).
Znaczenie w kuchniach świata
Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz w tajlandzkiejW Jemenie kozieradka jest jednym z głównych składników
narodowej potrawy zwanej Saltah, pojawia się ona także często
w takich hinduskich i pakistańskich daniach jak: dahls czy mieszance przyprawowej panch phoron.
Efektem ubocznym spożywania nawet małych ilości tej rośliny jest zapach curry lub syropu klonowego w moczu i pocie osoby
spożywającej kozieradkę.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Kozieradka mielona

Kozieradka mielona

Podobny obraz Przyprawa kuchni indyjskiej

Produkty powiązane