Ostatnio przeglądane
Chmiel zwyczajny - szyszki
Informacje o tarczy inflacyjnej 2.0
Kanał RSS
Nie dodano kanału RSS
Nowy produkt
Chmiel zwyczajny - szyszki
18 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Chmiel szyszki
Chmiel zwyczajny - szyszki
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Szyszka chmielu (Lupuli flos) – wysuszone, zwykle całe, żeńskie kwiatostany. Zawiera aromatyczną żywicę (lupulinę), olejek lotny, gorycze i inne substancje o właściwościach uspokajających, bakteriostatycznych, moczopędnych, estrogennych, czy też chemoprewencyjnych.
Działanie i zastosowanie
Napar z chmielu działa skutecznie przy zasypianiu, łagodzi nadpobudliwość, ma zastosowanie w leczeniu gruczołu krokowego, usprawnia trawienie. Wyciągu z szyszek używa się na wrzody i trudno gojące się rany, ze względu na silne właściwości bakteriobójcze.
Pomoże także złagodzić objawy klimakterium (wyciągi z chmielu zmniejszają uderzenia ciepła towarzyszące temu okresowi).
ból korzonków oraz pozbyć się łupieżu.
Chmielu nie powinno się stosować jednocześnie z syntetycznymi lekami uspokajającymi.
Ze względu na działanie uspokajające oraz nasenne, nie zaleca się stosowania szyszek chmielu przez osoby kierujące pojazdami i obsługujące urządzenia mechaniczne w ruchu.
Ponadto chmielu lepiej nie podawać dzieciom do 12. roku życia, a także kobietom w ciąży i karmiącym (ze względu na brak wystarczających danych na temat skutków ubocznych).
Roślina kosmetyczna
Hormonalne działanie chmielu jest wykorzystywane w kosmetyce do opóźniania procesu starzenia się skóry. Wyciąg z chmielu jest używany do produkcji kremów, mleczek, lotionów oraz jako składnik kąpieli regeneracyjnych, a przede wszystkim do produkcji szamponówChmiel zwyczajny znalazł zastosowanie nie tylko w produkcji piwa, lecz także w medycynie, gdyż posiada liczne właściwości lecznicze.
Szyszki chmielu są stosowane także w kosmetyce. Przy wypadaniu włosów stosuje się zewnętrznie wyciągi z szyszek chmielu.
Napar z szyszek chmielu – przepis
1 łyżeczkę szyszek chmielu (ok. 0,5 g) wsyp do filiżanki i zalej wrzącą wodą (150 ml). Naparzaj pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie przecedź. Ciepły napar można pić 2-4 razy dziennie, zwłaszcza przed posiłkiem (by poprawić trawienie) lub przed pójściem spać (by ułatwić zasypianie).
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Szałwia liść cięty
Cząber ogrodowy
Pieprz kolorowy ziarnisty jest starannie...
Cynamon cejloński
Pieprz zielony