Ostatnio przeglądane
Pieprz kajeński zawdzięcza swoją...
Informacje o tarczy inflacyjnej 2.0
Kanał RSS
Nie dodano kanału RSS
Nowy produkt
Pieprz kajeński zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia - regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Obecnie jest uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku i Stanach Zjednoczonych oraz w większość tropikalnych i subtropikalnych regionów. Roślina ta jest tak popularna jak winorośl pieprzu.
25 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Pieprz Cayenne
Pieprz kajeński zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia - regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Obecnie jest uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku i Stanach Zjednoczonych oraz w większość tropikalnych i subtropikalnych regionów. Roślina ta jest tak popularna jak winorośl pieprzu.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Rodzina papryk to bogaty zbiór skrzyżowanych odmian roślin wielo- i jednorocznych krzewów z rodziny ziemniaka i pomidora. Pieprz kajeński wolno dojrzewa, owoce zielone zbierane się po trzech miesiącach po posadzeniu.
Do pieprzu kajeńskiego używa się papryczek niewielkich rozmiarów - stożkowych owoców do 12cm długości i do 2,5 cm średnicy. Przyprawa cayenne jest robiona z dojrzewających owoców, o kolorze od czerwonego do żółtego. Kolor przyprawy jest czerwony lub czerwono-brązowy. Niektóre cayennes mogą zawierać zmielone nasiona i są ostrzejsze od tych, które ich nie mają. Papryka jest znana i łatwo dostępne na Zachodzie. Bywają też odmiany mało ostre lub nieostre.
Papryka ta może być używana jako przyprawa w kuchni, dodawany jest z reguły do owoców morza, przyprawia się nim ostrygi, sardynki, łososia wędzonego i pstrąga, przegrzebki, smażone małże, kraby, homary i raki.
Można nim posypać zupy i przekąski. Może być spożywany z gotowanymi jajkami (na miękko, twardo), a także dodawany do omletów i sufletów. Sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych, z grilla, smażonych lub duszonych. Posypuje się nim boczek przed smażeniem i używa w panierce do smażonego kurczaka, ryb i warzyw. Dodaje pikanterii do gulaszu, zapiekanek i sosów, zwłaszcza serowych, grillowych i sosów z skorupiaków. Może być stosowany w tworzeniu herbatników, marynat, ketchupów, czekolady i żywności wędzonej. Jest składnikiem sosu Worcestershire i jest często stosowany w mieszankach curry.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Majeranek - jedna z najbardziej i najdłużej...
Aromatyczna mięta suszona naturalnymi sposobami
Guarana grys
Przyprawa kuchni Indyjskiej
Zatar