Ostatnio przeglądane
Kminek to jedna z najstarszych...
Informacje o tarczy inflacyjnej 2.0
Kanał RSS
Nie dodano kanału RSS
Nowy produkt
Kminek to jedna z najstarszych znanych i wykorzystywanych przez człowieka roślin przyprawowych. Znaleziono jego ślady w wykopaliskach z młodszej epoki kamienia, bardzo popularny był również w starożytnym Egipcie. Kminek zwyczajny to roślina dwuletnia, występująca pospolicie na terenie prawie całej europy, północnej Afryki oraz wschodniej Azji.
29 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kminek ziarno
Kminek to jedna z najstarszych znanych i wykorzystywanych przez człowieka roślin przyprawowych. Znaleziono jego ślady w wykopaliskach z młodszej epoki kamienia, bardzo popularny był również w starożytnym Egipcie. Kminek zwyczajny to roślina dwuletnia, występująca pospolicie na terenie prawie całej europy, północnej Afryki oraz wschodniej Azji.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak. Ma istotne znaczenie w kuchni Niemieckiej, Austrii, Europie Wschodniej i Skandynawii. Stosowany jest głównie do pieczonych jabłek, wieprzowiny i kiełbas. Przyprawa nadaje się do tłustych potraw np tłusta wieprzowina, gęsina i kaczka.
Jest niezbędnym dodatkiem do Sauerbraten (niemiecka pieczeń), kiszonej kapusty i chleba żytniego. Wędzone i odtłuszczone sery z Austrii, Niemiec, Węgier, Holandii i Skandynawii zawierają całe ziarno. Istnieją przepisy na średniowieczne kminkowe sery, które są nadal w użyciu. (Holenderski ser). Używa się także do wypieków: pasztecików, solanek, paluszków. Pasuje do zup: kapuśniak, grzybowa, grochowa, ziemniaczana.
Istnieje wiele likierów które są aromatyzowane kminkiem (Kummel, Dżin Akuavit i wódka kminkówka). Może być również stosowany w ciasteczkach, omletach, ryżu i makaronach oraz dań z warzyw. Był popularny przy angielskiej herbatce z ciastkiem z nasionami, podobnym do babeczek podawanym na ciepło z masłem.
Kminek były żuty, aby odświeżyć oddech. Olejek uzyskiwany z kminku jest używany do aromatyzowania likierów, płynów, pasty do zębów i gumy do żucia. W Tunezji jest to także ważny dodatek do Harissy oraz niektórych mieszanek garam masala.
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
14,99 zł
6,24 zł
10,49 zł
Kolendra ziarno
Mieszanka warzywna fit to susz warzyw. W jej...
Laski Cynamonu 10cm
Kraj pochodzenia Macedonia
Bazylia liść cięty