Ostatnio przeglądane
Tymianek liść
Informacje o tarczy inflacyjnej 2.0
Kanał RSS
Nie dodano kanału RSS
Nowy produkt
Tymianek liść
18 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Tymianek
Tymianek liść
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Tymianek
Nazwa tymianku pochodzi od greckiego słowa thymon znaczącego 'do odkażania ", choć podobne słowa oznaczają odwagę i poświęcenie, które według tradycji również przypisywano tej roślinie. Nieprawdą jest, że łatwiej byłoby sporządzić listę potraw, w których tymianek nie występuje – w Europie Zachodniej i w kuchni Bliskiego Wschodu trafia on do znacznej większości tradycyjnych potraw. Dzieje się tak dlatego, że tymianek nadaje głębi smaku wszelakim zupom, gulaszom i zapiekankom oraz niemal każdej potrawie zawierającej mięso. Wraz z majerankiem, pietruszką i liściem laurowym tworzą bukiet garni (ozdobny).
Tymianek jest rośliną rodzimą obszaru śródziemnomorskiego – wiele jego gatunków można znaleźć w południowej Europie, zachodniej Azji i w północnej Afryce. Choć istnieje ponad 100 odmian tymianku, w tym wiele mieszańców, tak naprawdę tylko ogrodowy i cytrynowy mają znaczenie kulinarne. Gatunki ozdobne takie jak: tymianek westmoreland, tymianek złoty, srebrny, szary, podgatunki tymianku cytrynowego i kminkowy rzadko wykorzystuje się w gotowaniu.
Opis tymianku
Tymianek ogrodowy to mała wieloletnia krzewinka, różniąca się wyglądem w zależności od warunków glebowych i klimatycznych. Tymianek ogrodowy jest sztywny i krzaczasty, posiada wyprostowane łodygi, z których wyrastają parami małe, wąskie, eliptyczne szaro-zielone liście, czasem rdzawo-czerwone od spodu, długości 5-10mm. Różowo-białe kwiaty rosnące spiralnie na końcach gałęzi są szczególnie atrakcyjne dla pszczół.
Tymianek charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech, do czego przyczynia się obecność lotnego olejku - tymolu. Tymianek cytrynowy to skrzyżowanie tymianku ogrodowego z dużym dzikim tymiankiem. Jest mniejszy, o podobnym pokroju, osiągający 15 cm wysokości. Liście tymianku cytrynowego są bardziej zielone niż tymianku ogrodowego i choć charakteryzuje je mniej ostry smak, mają szczególnie atrakcyjną nutkę cytrynową. Dziki tymianek jest chyba najbardziej znaną roślinką okrywową porastającą ubytki skalne, wypełniającą szczeliny piaskowców.
Świeży tymianek ogrodowy i cytrynowy można zazwyczaj kupić w pęczkach bezpośrednio u detalistów. Tymianek jest na tyle krzepką i wytrzymałą rośliną, że nie ma właściwie obawy zakupu zwiędłych egzemplarzy. Jednakże można obawiać się czegoś zupełnie odwrotnego - jeśli tymianek jest podlewany zbyt często, liście zaczynają czernieć i tracić smak. Pęczek tymianku utrzyma swą świeżość w lodówce przez ponad tydzień. Liście można obciąć i zamrozić z małą ilością wody w pojemnikach na kostki lodu, a całe gałązki można owinąć folią i zamrozić – w takiej postaci można je przechować nawet do kilku miesięcy. Tymianek ogrodowy jest odmianą, którą suszy się najczęściej, jest także łatwo dostępna w supermarketach i sklepach spożywczych.
Tymianek cytrynowy jest rzadko spotykany w postaci suchej, bardziej ze względu na brak popytu, niż na małą zdolność zachowania smaku po wysuszeniu. Dobrej jakości suszone liście są szaro-zielone, a pęczki nie powinny zawierać żadnych kawałków łodyg, ponieważ nie miękną one w trakcie gotowania, przez co spożywanie potrawy przyprawione tymiankiem w takiej formie może stać się kłopotliwe.
Przygotowanie i przechowywanie tymianku
Na Bliskim Wschodzie, zielony tymianek charakteryzujący się ostrym smakiem określany jest terminem „zatar”, który oznacza mieszankę zawierającą tymianek, ziarna sezamu, sumak i sól. Kupując tymianek na obszarze Bliskiego Wschodu, nazwiemy go ziołem zaatar, natomiast zmieszany z sumakiem – zatar mix. Tymianek powinno się przechowywać w taki sam sposób, jak inne suszone zioła, w szczelnym opakowaniu z daleka od promieni słonecznych, ciepła i wilgoci. Tymianek przechowywany prawidłowo może przetrwać dłużej niż większość suszonych ziół - od 18 miesięcy do dwóch lat.
tymianek suszonyZastosowanie kulinarne tymianku
Tymianek ma delikatny posmak goździków. W kuchni francuskiej uważany jest za jedno z najznakomitszych ziół. Liście i gałązki tymianku dodawane są do sałatek jak ozdoba oraz do powszechnie znanej potrawy clam chow (zupa krem z mięczaków). Tymianek wchodzi w skład bouquet garnis (pietruszka, liść laurowy i tymianek), ma także szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kreolskiej i kajuńskiej. Tymianek doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i bulionów. Można go także dodać do chleba, masła ziołowego, majonezu ziołowego, aromatyzowanego octu, musztardy a także do zapiekanek z fasoli i soczewicy. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią. Z wymienionymi produktami dobrze łączy się również tymianek cytrynowy – osiągniemy jednak odrobinę inny smak.
Właściwości lecznicze tymianku
Ze względu na właściwości lecznicze tymianku, jego reputacja rosła na przestrzeni wieków. Uważano, że łagodzi objawy padaczki i melancholii. Od XV do XVII wieku, uważano że tymianek zwalcza plagi, które przetaczały się przez całą Europę, a w czasach I wojny światowej, olejek z tymianku wykorzystywano na polach walki jako środek antyseptyczny. Sądzono, że tymianek ma wpływ na ludzką psychikę – np. zupa z piwa i tymianku była antidotum na nieśmiałość. Wierzono także, że tymianek działał pozytywnie na pewien zakres zaburzeń nerwowych, w tym na koszmary senne. Tymianek „przypłynął” do Nowego Świata wraz z pierwszymi osadnikami z Europy, a dziś rośnie dziko w niektórych obszarach Ameryki Północnej.
Olej z tymianku wykorzystywano podczas I wojny światowej w leczeniu infekcji oraz przeciwbólowo. Część rośliny rosnąca powyżej gruntu była wykorzystywana w celach leczniczych. Podstawowymi składnikami chemicznymi tymianku są: olejek eteryczny (borneol, karwakrol, cymol, linalol, tymol), tanina, flawonoidy (apigenina, luteolina), saponiny i kwasy triterpenowe. Niewielka ilość tego zioła ma działanie uspokajające, natomiast większe porcje są stymulujące. Zioło to jest używane przeciwko tęgoryjcom, glistom i nicieniom.
Tymianek ma także działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu w płucach i jest pomocny przy zatwardzeniach. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Oba składniki tymol i karwakrol działają rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Tymianek pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, był także używany do konserwacji mięsa.
Tymianek można również stosować miejscowo - do płukania gardła, przy zapaleniu krtani, owrzodzeniu jamy ustnej, bólu gardła, grzybicy, zapaleniu migdałków i przykrym oddechu. Wchodzi także w skład dentystycznych płynów przeciwpróchniczych.
Tymianek stosowano jako kompres na płuca w takich schorzeniach jak: astma, zapalenie oskrzeli, przeziębienia, grypa, a także jako okład na rany, zapalenie piersi, ukąszenia i użądlenia owadów. Znalazł również zastosowanie do przemywania zmęczonych oczu oraz jako płukanka przeciwłupieżowa. Olejek dodawany jest do mydeł i inhalacji przeciwdepresyjnych.
Kraj pochodzenia Grecja
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
6,10 zł
7,46 zł
13,87 zł
6,88 zł
16,95 zł
18,37 zł
9,34 zł
8,09 zł
20,50 zł
15,00 zł
18,68 zł
12,99 zł
8,97 zł
10,50 zł
14,75 zł
8,38 zł
7,89 zł
13,25 zł
14,61 zł
25,29 zł
9,26 zł
9,78 zł
13,54 zł
3,96 zł
8,94 zł
15,00 zł
Pieprz czarny ziarnisty - Wietnam
Anyż Gwieździsty
Mieszanka kuchni włoskiej Pomidor - Czosnek-...
Aromatyczny czosnek suszony w płatku